Wszystko o Yerba Mate
Yerba mate to napój otrzymywany z ostrokrzewu paragwajskiego. Plemię Guarani, zamieszkujące Amerykę Południową, uznaje się za jej odkrywcę. Natomiast samo określenie „Yerba mate” prawdopodobnie wymyślili jezuici. Początkowo herbata znana była wyłącznie w Ameryce, dopiero później trafiła do Europy i ostatecznie aż na Bliski Wschód. Co jeszcze warto wiedzieć o tym wyjątkowym napoju?
Dobroczynne właściwości Yerba mate
Yerba mate zawiera w sobie wiele aktywnych składników odżywczych. Przede wszystkim jest bogatym źródłem polifenoli, czyli antyoksydantów. Przeciwutleniacze zawarte w yerba mate nie tylko hamują rozwój komórek rakowych, ale także pobudzają działanie układu immunologicznego. Herbata paragwajska obniża także cholesterol, chroni wątrobę, działa korzystnie zarówno na układ nerwowy, jak i krążenia. Pomaga szybciej zregenerować się po wysiłku fizycznym lub po chorobie. Jest polecana osobom otyłym, z cukrzycą, mającym reumatyzm, artretyzm czy depresję. Yerba mate chroni ludzkie DNA przed uszkodzeniami oraz działa pozytywnie na włosy i paznokcie. Dostarcza do organizmu witaminy, m.in. A, B1, B2, C, oraz minerały, m.in. magnez, potas, żelazo.
Działanie pobudzające Yerba mate
Ważnym składnikiem Yerba mate jest kofeina, dlatego produkt ten zalicza się do używek. Dzięki obecności kofeiny, a także teobrominy i teofiliny, Yerba mate wykazuje działanie pobudzające. Nie zawsze jednak ta właściwość herbaty paragwajskiej jest wskazana. W nadmiarze Yerba mate może zaszkodzić, podobnie jak wszystkie inne używki. Nie powinny sięgać po ten napój kobiety w ciąży, kobiety karmiące, małe dzieci czy osoby zmagające się z wrzodami żołądka.
Z czego pije się Yerba mate?
By móc rozkoszować się wyjątkowym smakiem Yerba mate, najpierw należy zaopatrzyć się w odpowiednie produkty. Yerba mate pije się z naczynek zwanych matero, które mogą być wykonane z tykwy, ceramiki lub drewna. Najpopularniejsze i najwygodniejsze są wyroby ceramiczne. Niezbędna będzie także specjalna słomka – bombilla. Wyposażona jest w sitko, które pomaga utrzymać susz na danie naczynia.
Możesz doczytać:
Dyskusje